https://www.cielen.eu

Printversie: aan-elkaar-schrijven-sterft-uit-rtlnieuws-2021-03-23.pdf

 

Aan elkaar schrijven sterft uit: 'Blokletters beter leesbaar'

RTLnieuws 23maart 2021

 

Velen van ons hebben vroeger aan elkaar leren schrijven, maar dat is niet zo vanzelfsprekend meer. Steeds meer basisscholen leren kinderen niet meer aan elkaar, maar in blokletters schrijven. Is het leren van verbonden schrift eigenlijk nog wel nodig, of is het achterhaald?

Sinds 2014 worden er schrijfmethodes aangeboden waarbij leerlingen ook in blokletters leren schrijven. Uitgeverij Zwijssen biedt de schrijfmethode Pennenstreken aan, de meest gebruikte schrijfmethode op Nederlandse basisscholen. Deze methode leert kinderen schrijven in zowel verbonden schrift als in blokschrift. In 2020 leerde nog maar 70 procent van de leerlingen aan elkaar schrijven. 

Geen noodzaak

Marion van der Meulen is educatief auteur bij uitgeverij Zwijssen. Zij ziet veel voordelen in kinderen leren schrijven in blokschrift. "Het viel mij op dat kinderen uit zichzelf overstappen op blokschrift. Ook doet het de leesbaarheid ten goede", vertelt ze aan EditieNL. LC: Doet het de leesbaarheid ten goede? Ten goede komen en ten goede houden zijn gangbare uitdrukkingen. Ten goede doen is waarschijnlijk afkomstig van ten goede doen komen maar is komen er helaas niet toe gekomen om erbij te komen. Dit terzijde. Waar het over gaat is het al dan niet schrijven van verbonden schrift.

Volgens haar komt het verbonden schrift uit de tijd waarin men nog met de kroontjespen en de ganzenveer schreef. "Het was een efficiŽnte manier om je pen te gebruiken, maar die noodzaak is inmiddels weggevallen." LC: De Romeinen kenden al een cursief (van currere = lopen) schrift, maar dat was nog met letters die net niet met elkaar verbonden waren. Kort na het jaar 1000 kwam het echte verbonden schrift in omloop.

Omdat we nu in een digitale maatschappij leven ziet ze daarom het nut van het verbonden schrift niet meer in. "Door de digitale wereld zijn er steeds meer automatiseringssystemen, en dan is verbonden schrift moeilijker te lezen. Blokschrift is voor deze tijd meer geschikt voor het kind."

Leesbaarheid

Ook zouden kinderen dus leesbaarder schrijven in blokletters. "Wat ik gezien heb is dat kinderen met een verbonden handschrift vaker een onleesbaarder handschrift hebben dan bij blokschrift. Scholen die vijf jaar geleden overgestapt zijn naar blokschrift, hebben minder leerlingen met een onleesbaar handschrift."

Daarnaast lijkt verbonden schrift minder op letters uit leesboeken. "En bij verbonden schrift geldt: als je de verbindingen niet goed maakt, dan wordt een a al snel een o."

Automatisme

Zouden we het verbonden schrift dan nog wel aan kinderen moeten leren? Grafoloog Hester van de Weg vindt van wel. "Als je kinderen wil leren schrijven, dan moet je ze automatisme aanleren. En dat doe je door kinderen veel te laten bewegen", vertelt ze aan EditieNL.

Bij het verbonden schrift maak je volgens de grafoloog meer bewegingen dan bij het schrijven van blokletters. "Het is het beste om kinderen bewegingsoefeningen aan te leren, ook als ze daarna in blokletters gaan schrijven." Door dit automatisme aan te leren zullen kinderen ook sneller een eigen handschrift ontwikkelen, verklaart Van De Weg.

Volgens Van Der Weg leren kinderen tegenwoordig veel minder bewegen dan generaties hiervoor. "Kinderen van nu hebben minder kans dat ze buiten gaan spelen. Daarom is het belangrijk om juist die beweging aan te leren, ook in het verbonden schrift. Als kinderen met ledematen bewegen, dan kunnen ze ook makkelijker schrijven."

LC: Volgens Onderwijsvraag 7: Waarom verbonden schrift? Operation Education, Claire Boonstra (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrijfletter) is in de Verenigde Staten de tendens dat er na jaren van blokschrift weer wordt overgegaan op leren schrijven met het verbonden schrift.

Het aan elkaar schrijven sterft dus helemaal niet uit en het leren ervan op school heeft meer voordelen (o.a. bewegen) dan het schrijven van blokletters. In mijn boek: Bas Kunstler schrijft toon ik hoe kinderen vanuit de beweging tot het verbonden schrift komen.

https://cielen.eu/home/bas-kunstler-schrijft.html

https://www.cielen.eu