https://cielen.eu/vakken/wereldorientatie/mineralogie.html

https://www.cielen.eu/reactie-op-kerntaak-onderwijs-mia-doornaert-DS-2019-09-05.htm

 

Brand niet op in een strovuur, haal een diploma

Mia Doornaert in De Standaard donderdag 5 september 2019

 

Greta Thunberg stamt uit een geprivilegieerd milieu. Haar vader is een succesvolle regisseur en acteur, haar moeder een internationaal gevierde mezzosopraan die inmiddels, in de ‘beste’ vrouwelijke traditie, die carrière heeft opgegeven voor haar dochter. Anuna De Wever komt uit een geprivilegieerd gezin. Dat betekent niet dat de ouders rijk zijn, wel dat ze een cultureel en sociaal kapitaal bezitten dat ze delen met hun kinderen. Kyra Gantois’ achtergrond is helemaal anders. Ouders die niet voor haar konden zorgen, moeder overleden, vader in gevangenis, opgevangen door een oma, een pleeggezin (DS 27 augustus).

 

Wat er tussen de klimaatmeisjes precies gebeurd is, kan een buitenstaander niet echt beoordelen. Een feit is wel dat het meisje uit het ‘beste’ gezin – en met het leukste snuitje – het grote boegbeeld van de ‘bosbrossers’ werd en blijft.

 

Dat opmerken is geen seksisme. Lang geleden, in de uitbarsting van Frankrijks mei ’68, had Danny Cohn-Bendit een deel van zijn succes ook te danken aan zijn leuke snoet. En schoolmeisjes hadden tussen de bladen van hun schrijfboeken foto’s van een andere leider van die ‘revolutie’, Alain Geismar. Het helpt enorm als je mediageniek bent, nu overigens meer dan ooit.

 

Het meisje uit het ‘beste’ gezin – en met het leukste snuitje – werd het grote boegbeeld van de ‘bosbrossers’

 

Er zijn nog meer déjà-vumomenten voor wie die meidagen heeft meegemaakt. Bevlogen – en overmoedige – jongeren zullen de wereld veranderen. Een menigte volwassenen werpt zich kritiekloos ter aarde voor die idealistische jongeren. Er ontstaan mediavedetten en wrijvingen. En de actie wordt gepolitiseerd door (uiterst) links.

 

In mei ’68 gooiden veel professoren en docenten alle kritische zin overboord om te tonen dat ze mee waren met de vaart des tijds. In de lycea gingen leraars jeans dragen, lieten zich tutoyeren, en offerden lesuren op om de jongeren te laten betogen. Militeren was belangrijker dan leren. De slachtoffers waren de kinderen uit bescheiden gezinnen die niet het onderwijs kregen waarop ze recht hadden.

 

Tijdens de klimaatprotesten van vijftig jaar later hebben scholen, schepenen van Onderwijs en andere verantwoordelijken het klimaatspijbelen aangemoedigd of tenminste gedoogd. Dat is onverantwoordelijk. Als scholen het klimaat echt zo belangrijk vinden, dan moeten ze in de hoogste klassen behoorlijk onderwijs verstrekken over leefmilieu en klimaat. Bovendien kan niet elk schoolkind dagen spijbelen zomaar inhalen. Het gevolg: ofwel genieten kinderen uit gezinnen met een culturele bagage een voordeel, want hun ouders kunnen ze helpen bijbenen. Ofwel verlaagt de school de normen voor de ‘goede zaak’. Opnieuw zijn het telkens kinderen uit minder cultureel ontwikkelde gezinnen die de klos zijn. Mogen we tussendoor, bij deze rentree, smeken dat ons verloederende onderwijs eindelijk terugkeert naar zijn kerntaak, namelijk overdracht van kennis door behoorlijk opgeleide leerkrachten?

 

Zie:

https://www.cielen.eu/reactie-op-kerntaak-onderwijs-mia-doornaert-DS-2019-09-05.htm

 

De maoïstische vleugel van mei ’68 moedigde studenten aan om naast de arbeiders in fabrieken te gaan werken. Twintig, dertig jaar later zaten die ex-studenten vast in hun arbeidersmilieu en keek geen van hun vroegere studiegenoten nog naar ze om. De meeste leiders van de ‘revolutie’ hadden carrière gemaakt in de ambtenarij en de culturele wereld. Naar hen werd nog altijd geluisterd, naar de ‘verdwaalde’ arbeiders niet.

 

Alain Geismar, die ouder was dan de andere studentenleiders, en al een diploma van burgerlijk mijningenieur en doctor in de fysica op zak had, werd in 1968 lid van het maoïstische Proletarisch Links (Gauche Prolétarienne) dat de gewapende strijd predikte. Later noemde hij dat een ‘politieke dwaling’ en ‘verblinding door een ideologie die naar het terrorisme neigde’. Daar is hij in zijn latere topcarrière bij Nationale Opvoeding en in ministeriële kabinetten nooit op afgerekend.

 

Kyra Gantois zegt nog maar dat ze ‘kan begrijpen dat mensen voor Vlaams Belang stemmen’, en prompt wordt ze met pek en veren besmeerd, want ze ‘is voor uiterst rechts’. De eeuwige dubbele moraal.

 

Daarom deze raad voor haar. Ten eerste, blijf weg uit de incestueuze, giftige Twitterwereld met haar scheldpartijen en bedreigingen. Niet daar, en niet in de elite­media, maar in de kieshokjes, dáár uit zich de publieke opinie. Ten tweede, de drukte rond de klimaatmeisjes is al aan het verdampen, maar het klimaatthema zal belangrijk blijven. Blijf studeren, haal een diploma, en later een zo goed mogelijke baan. Dan zal je met gezag kunnen blijven meepraten en -ijveren. Laat je niet verbranden door een kortstondig strovuur. Span je in voor het leven dat voor je ligt.