HET LOGO VAN DE WINGERD

Luc Cielen

 

Het eerste logo van De Wingerd in 1983. (Tekening B. Cielen)

 

 

 

Eerste aanzet om het logo te stileren. (Tekening L. Cielen)

 

 

 

Het logo is gestileerd en bijgewerkt. De verticale lijnen links met de 3 krullen verwijzen naar de wingerd (wijnrank), die een klimplant is maar ook naar de school die de drie basiselementen van de opvoeding in het vaandel draagt: denken-voelen-willen. In de hoek links boven is nog een gestileerd wingerdblad te herkennen. De lijn bovenaan is nu nog slechts een aanzet en een overgang naar de titel. (Tekening L. Cielen)

 

 

 

De titel is opgeschoven naar rechts. De wingerdrank is nog meer gestileerd (verticale lijnen links). De hoek links boven is niet langer een verwijzing naar een wingerdblad, maar verwijst nu naar een roos, daarom dus de vijfhoek. Waarom de roos? Omdat dit logo de link wilde leggen met de voorloper van De Wingerd, het Rozenpoortje. De bedoeling was om de herinnering aan het Rozenpoortje levendig te houden via dit logo. Opdat men niet zou vergeten dat De Wingerd mede dankzij de ouders van het Rozenpoortje een gezonde groei kende. De horizontale lijnen boven zijn niet meer slechts een overgang, maar kregen de vorm van een gestileerde vleugel. Het is de vleugel van de aartsengel Michaƫl, die binnen de steinerscholen als beschermgeest beschouwd wordt. Je kunt de vleugel ook beschouwen als 'de gevleugelde gedachten' die toch zo noodzakelijk zijn voor een goede pedagogie. (Tekening L. Cielen)

 

 

 

Het logo zonder de titel, maar nu in kleur. Van rood over groen, geel naar paars, zoals in de regenboog en volgens de kleurencirkel. Het rood verwijst naar het aardse, het paars naar het hemelse. Daartussen ligt De Wingerd als school, als middengebied tussen het materiƫle en het geestelijke niveau, waar beide uitersten elkaar raken en verweven worden.

De hele symboliek van het logo is als volgt:

Verticale lijnen links: de wijnrank met 3 ranken (driegeleding: denken-voelen-willen = 3 basiselementen van de school)

Horizontale lijnen bovenaan: de geestelijke en culturele opdracht van de school.

Vijfhoek in linker bovenhoek: de vijfster van de roos, verwijzing naar het Rozenpoortje.(Tekening L. Cielen)

 

 

 

Het uiteindelijke logo met titel zoals het jarenlang is gebruikt.

 

 

Het logo bij de ingang van de school in 2010

 

 

 

cielen.eu 09-08-2007