DE OSIRISMYTHE   (korte inhoud)

 

Noet is de hemel en Geb de aarde.

Noet is in verwachting van Geb, maar tegelijk ook van Re.

Re is de zonnegod, die wil niet dat Noet bevalt van Geb.

Re had ook met Noet geslapen, maar wist niet dat zij ook van hem in verwachting was.

Hij wil niet dat Noet bevalt, en beveelt daarom dat Noet op gn dag, in gn maand van het jaar mag bevallen.

Zo kon Noet niet bevallen, en groeiden haar kinderen in haar buik.

 

Thot had medelijden met Noet en kreeg een idee. Hij ging dammen met Iah, de god van de maan, en won van haar. Zo deed hij elke avond en telkens won hij een zeventigste deel van haar licht. Op de duur had hij genoeg licht gespaard om er vijf dagen mee te maken. Dat deed hij en plaatste die dagen aan het eind van het jaar, en vr het begin van het nieuwe jaar. Op die vijf dagen kon Noet eindelijk bevallen, omdat het dagen buiten het jaar waren. Later noemde men deze dagen schrikkeldagen.

 

De eerste die geboren werd heette Osiris.

De tweede was Horus, kind van Osiris en Isis.

De derde heette Seth,

de vierde Isis

en de vijfde Nephtys.

 

Osiris is koning van Egypte en leert de mensen muziek, landbouw en kunsten.

Maar Osiris moet weg en Seth vervangt hem. Alles gaat goed. Dan komt Osiris terug, maar Seth wil koning blijven. Hij haalt 72 edelen bijeen en beraamt een plan om Osiris te doden. Hij gaat naar Osiris en zegt dat hij een groot feest gaat houden ter ere van hem. Als het feest begonnen is, zegt Seth: "Ik wil een geschenk aanbieden, het geschenk is voor degene die erin past, het is een prachtige kist." Seth vraagt aan Osiris om op de kist te passen, maar hij weigert en zegt tegen Seth: "Laat eerst de anderen proberen." Ze doen dat, maar niemand past erin, de een is te dik, de ander te klein, of te smal of te lang enz. Tenslotte vraagt Seth nog eens aan Osiris of hij toch wil proberen. Osiris wil geen spelbreker zijn en hij probeert. Hij past erin en vlug leggen de edelen het deksel op de kist, spijkeren ze dicht, gieten er heet lood over en gooien de kist met Osiris erin in de Nijl.

 

De kist drijft in de richting van de zee en Isis, die het de volgende morgen ontdekt is heel verdrietig. Ze gaat naar Osiris zoeken en vraagt aan iedereen of ze hem gezien hebben. Maar niemand heeft hem gezien. Dan komt ze bij de splitsing van de Nijl. Ze ziet er kinderen spelen en vraagt aan hen of ze de kist met Osiris gezien hebben. De kinderen wijzen de richting waarin ze de kist hebben zien drijven.

 

De kist is ondertussen al ver in de Middellandse Zee aangespoeld bij de stad Byblos, tegen de voet van een cederboom. Osiris was dood, maar straalde toch nog goddelijk licht uit. De ceder groeit daardoor heel snel rond de kist, tot de kist ten slotte niet meer te zien is, maar helemaal in de stam van de ceder zit.

 

De koning van Byblos ziet de ceder en wil de stam ervan als pilaar in zijn paleis.

 

Jaren later komt Isis daar en ontdekt met haar goddelijk oog de kist in de pilaar in het paleis. Ze neemt de gestalte aan van een oude vrouw en zet zich neer bij de bron waar de dienaressen van de koning water komen halen. Die dienaressen vertellen aan de oude vrouw dat hun koningin een kind heeft gekregen, waarop Isis zegt dat zij de min wil zijn. De koningin vindt het goed. Maar in plaats van borstvoeding geeft Isis het kind haar vinger om op te zuigen, en ze verbrandt het sterfelijke deel van het kind. De koningin gilt als ze ziet dat de min haar kind verbrandt. Isis legt alles uit en krijgt de pilaar. Ze hakt hem in stukken en vindt de kist, maar ze doet de kist nog niet open. Ze neemt ze mee naar huis, naar Egypte. Daar opent ze de kist en gaat op Osiris liggen. Daarna gaat ze weg.

 

Seth, die daar in de omgeving op jacht is, ziet de kist en hakt het lichaam van Osiris in veertien stukken en verspreidt die over heel Beneden-Egypte. Isis gaat later al de stukken van Osiris bijeenzoeken en begraaft elk stuk op de plaats waar ze het vindt. Op elke plek laat ze later een tempel bouwen.

 

Dan krijgt Isis het kind dat Horus-het-Kind heet. Het is een nakomeling van Osiris, verwekt toen Isis op het lijk van Osiris lag. Later zal Horus-het-Kind Seth van de troon verjagen en de nieuwe koning van Egypte worden.