Muziek is een taal die mensen socialer en empathischer maakt…

Jan Raes, intendant van het Concertgebouworkest Amsterdam in een interview in DM, zaterdag 29 oktober 2016

 

Nu is zelfs de subsidie voor Jeugd en Muziek afgeschaft. Natuurlijk zijn de muziekacademies er nog, maar een hele grote groep van de bevolking komt nooit in een muziekschool. Bijvoorbeeld allochtonen. Het zou de ambitie moeten zijn om muziekscholen te integreren in het gewone dagonderwijs.

In Nederlands heb je Méér muziek in de klas, een programma waarvan ik samen met onder anderen koningin Máxima en Joop van den Ende ambassadeur ben. Van den Ende investeerde 20 miljoen euro in dat project. Hij had maar één voorwaarde: dat de overheid er ook zelf 20 miljoen in stak. Wat gebeurde. Dat project ontwikkelt programma’s en leidt leraren op om in de klas jongeren actief met muziek in contact te brengen.

Muziek is een middel, een taal, die mensen socialer en empathischer maakt én die goed is voorde hersenen. Je moet er eens op letten: musici worden veel minder dan andere mensen door alzheimer getroffen.

“Then what are we fighting for?” (Deze quote wordt wellicht onterecht aan Winston Churchill toegewezen).

De vraag was waarom er niet op cultuur bespaard werd in tijden van grote kosten voor de oorlogsmachine.

Raes knikt, het bruggetje met 2016 is zo gemetseld: dat er geen geld is voor cultuur omdat veiligheid belangrijker is, is bekend. Dat is dubbel vreemd uit de mond van nationalisten die zo voor de eigen cultuur zijn. Maar ik hoor nooit wat dat dan is….

 

Jan Raes, afkomstig uit Sint-Mariaburg Brasschaat, is de jongere broer van sportcommentator Frank Raes. Hij is de neef van Fernand De Beer, medeoprichter van de Steinerschool Antwerpen, en van Ward de Beer, muziekpedagoog.

Zie ook:             http://www.warddebeer.be/

                                    http://steinerschoolantwerpen.be/

                                   https://www.meermuziekindeklas.nl/