MARKANTE UITSPRAKEN OVER ONDERWIJS

 

TUSSEN DE KLEUTERTIJD EN DE PUBERTEIT LIGT DE ADRENARCHE, DE PERIODE TUSSEN ZES EN TIEN JAAR.

Een kalme periode? Integendeel: een mijlpaal in de structurele en functionele ontwikkeling van uw kind. 'Deze fase is veel belangrijker dan tot nu toe werd gedacht', zegt antropoloog David Lancy.

Nathalie Angier in De Morgen, zaterdag 14 januari 2012

Lees hier het volledige artikel


MONSEIGNEUR, IS ER DAN NOOIT PLAATS VOOR EEN BEMOEDIGEND WOORDJE?

Wanneer gaan we dan eens eindelijk de aandacht besteden aan de ouders wat die opvoeding betreft. Alsof het onderwijs alles kan. Ouders en de school moeten samen bouwen aan die opvoeding.

Mathias Declercq, interview met Mieke Van Hecke, De Morgen, zaterdag 7 januari 2012

Lees hier het volledige artikel

LC: onderwijs moet zich in de eerste plaats met onderwijs bezig houden, niet met opvoeding. Net zoals alle andere actoren in de maatschappij kan onderwijs niet zonder opvoeding, maar we mogen zeker niet verwachten dat onderwijs de enige factor is die verantwoordelijk is voor opvoeding. Andere belangrijke actoren zijn: thuis (ouders, grootouders, broers, zussen, ooms, tantes enz. ), jeugdbeweging, sportvereniging, straat, uitgaansleven, culturele verenigingen, religie e.a. Opvoeding is een inherent nevenproduct van onderwijs, zoals het ook een nevenproduct is van alle andere maatschappelijke instellingen.


GODSDIENST IS EEN MISDAAD TEGEN DE KINDEREN

Dawkins wil vragen oproepen: waarom is er een zon, hoe ontstaat een regenboog, en er rationele antwoorden op geven. Hij heeft gespeeld met het idee om zelf een school te beginnen. Maar dat zou geen school voor atheïsten zijn. Een kind moet een pad kunnen volgen dat het zelf bepaalt. 'Ik heb een bijna pathologische angst om kinderen te indoctrineren. Het motto van mijn school zou zijn: 'denk voor jezelf'.

Michael Powell in het artikel: 'Evolutie is eindeloze vooruitgang'. De Morgen zaterdag 7 januari 2012

Lees hier het volledige artikel.

LC: Dat godsdienst een misdaad tegen kinderen is, kan ik beamen, als RD daarmee bedoelt de dienst aan een God, zoals in gevestigde religies beleefd wordt. Dit is denken, spreken en handelen in functie van een fictie, van iets waarvan niemand weet of het al dan niet bestaat. Maar het religieuze in de mens mag wél aan bod komen en hoeft niet samen te gaan met een geloof in een God. Verhalen die voortgekomen zijn uit godsdienst en religies mogen ook aan bod komen. Ik heb er geen probleem mee om verhalen uit de Bijbel of de Koran of welke andere godsdienst dan ook aan kinderen te vertellen. Deze verhalen maken deel uit van de menselijke cultuur, zijn terug te vinden in diverse kunstuitingen, en moeten daarom doorgegeven worden. Maar we mogen niet van kinderen verlangen dat ze deze verhalen geloven. Het zijn verhalen die thuishoren in de rij van mythen, legenden en sprookjes, of meer hedendaags: romans. Niemand neemt een roman voor waar aan, maar in elke roman (goede roman) zitten elementen die een kern van waarheid bevatten en die ons tot denken aanzetten.


MINDER LESUREN, ZITTENBLIJVEN SCHRAPPEN EN JAREN OVERSLAAN

Het Vlaams onderwijs zou zonder kwaliteitsverlies ettelijke miljoenen euro's kunnen besparen. Alleen al het nutteloze zittenblijven laten vallen zou de overheid 230 miljoen opleveren, zo becijferde onderzoeker Carl Van Keirsblick van denktank Itinera. Hij schreef een besparingsplan voor het onderwijs in drie punten.

KH in De Morgen vrijdag 6 januari 2012

Lees hier het volledige artikel


EERST SPELEN, DAN HUISWERK MAKEN

Kinderen die veel bewegen, presteren beter op school. Dat heeft een grootschalige Nederlandse studie bewezen. 'Eerst huiswerk en dan buiten spelen is geen goede regel', zegt onderzoekster Amika Singh. 'Net omgekeerd is beter.'

KH in De Morgen donderdag 5 januari 2012

Lees hier het volledige artikel.


EINDTERMEN

Bovendien veranderde het onderwijs door de invoering van de eindtermen, die meer eisen van kinderen dan een reproductie van kennis. Voor de kleuterschool doelen die bijvoorbeeld op emotionele vaardigheden en dus niet alleen op fysieke of intellectuele. Leerkrachten klagen daardoor steeds vaker dat ze hun job niet langer kunnen vervullen omdat van hen verwacht wordt dat ze sociaal werkers zijn.

Jan De Vos in Psychologisering in tijden van globalisering. Uit De Morgen 'Uitgelezen', boekbespreking door Marnix Verplancke, woensdag 4 januari 2012


Knuffelmomenten

Ouders moeten hun kind zo lang mogelijk kind laten zijn, meent Bisschop. 'Wacht zolang als je kan. Nu geven veel ouders hun tablet of smartphone aan hun kinderen om ze zoet te houden. Ze gooien hen de iPhone toe en gaan vervolgens verder met hun eigen werk. Waar zijn de knuffelmomenten dan nog?' Het elektronische speelgoed kan de kinderen ook negatief beïnvloeden, waarschuwt ze. 'Het komt de ontwikkeling van hun hersenen niet ten goede omdat ze niet meer buiten spelen en knutselen. Ze maken geen gebruik meer van hun verbeelding en raken daardoor ook sneller gefrustreerd.'

Interview van Remy Amkreutz met Marijke Bisschop (gedragstherapeute) in De Morgen, 25/11/2011


ZWIJGEN OVER ETNISCHE AFKOMST JEUGDCRIMINELEN IS ACHTERHAALD

Het is heel belangrijk dat je inspeelt op de talenten van die jongeren. Het is niet omdat ze het verprutst hebben op school dat ze dom zijn.

Professor emeritus Juliaan Van Acker (pedagogische wetenschappen Universiteit Antwerpen) in De Morgen 21/11/2011


ZWIJGEN OVER ETNISCHE AFKOMST JEUGDCRIMINELEN IS ACHTERHAALD

Mijn kinderen en kleinkinderen kregen op heel jonge leeftijd speelgoed als kleurboekjes en puzzels, die de intellectuele ontwikkeling prikkelen.

Bij allochtone gezinnen waar ouders analfabeet zijn vind je geen potlood of krant. Die kinderen komen totaal onvoorbereid naar de kleuterklas.

 

Van kinderen uit lagere sociale klassen weten we dat hun woordenschat op 4-jarige leeftijd slechts een derde bedraagt van die van andere kleuters.

Dat is een drama in een maatschappij waar bijna alles om uitleggen draait. Wie zich niet verbaal kan uiten, zoekt andere manieren. Zoals vechten.

Professor emeritus Juliaan Van Acker (pedagogische wetenschappen Universiteit Antwerpen) in De Morgen 21/11/2011


MOZART HELPT DARMONDERZOEK

... Volgens de onderzoekers ligt het zogenaamde Mozart-effect, dat ook onze kinderen slimmer zou maken, aan de basis.

Onlangs bleek uit experimenten dat een dergelijk effect eigenlijk niet zou bestaan.

Eos, nr 12, december 2011, blz 21


TE VROEG GEBOREN BABY'S en AUTISME

Te vroeg geboren baby's lopen een vijf keer groter risico op autisme dan baby's met een normaal geboortegewicht.

Eos, nr 12, december 2011, blz 10


ONDERWIJS IS EEN VROUWENZAAK

Jongetjes die alleen les gekregen hebben van meisjes zullen geen leerkracht worden, want dat is niks voor hen.

Het is én een zorgberoep én een meisjesberoep.

Mieke Van Hecke in De Morgen 14/11/2011