https://www.cielen.eu

 

PADDENSTOELEN

Luc Cielen

Terug naar https://cielen.eu/vakken/wereldorientatie/schimmelkunde.html#mycelium

 

MYCELIUM

= zwamvlok

 

 

= netwerk van hyfen (schimmeldraden) waarop zich de sporenvormende organen van schimmels en paddenstoelen kunnen ontwikkelen. Andere namen zijn: zwamvlok, schimmelweefsel, broed (Van Dale).

 

---------------------------------------------------------------------

 

Herkomst van de naam mycelium.

 

De naam mycelium houdt verband met de Griekse stad Mycene op het schiereiland Peloponnesos.

 

 

 

MYCENE

Toen Perseus De Medusa had verslagen en Andromeda had bevrijd keerde hij terug naar zijn vaderstad Argos.

 

Korte tijd later overleed de oude koning van Larissa in het land van de Pelasgen. De troonopvolger liet tijdens de begrafenisplechtigheden grote spelen houden ter ere van hem. Vele koningen en helden uit Griekenland werden uitgenodigd om eraan deel te nemen. Ook Perseus had een uitnodiging ontvangen en reisde naar Larissa zonder te weten dat zijn grootvader Acrisius ook uitgenodigd was. Perseus schreef zich in voor de vijfkamp. Eerst kwam het hardlopen. De helden namen het tegen elkaar op in een spurt van bijna 200 meter. Dan het verspringen. De mededingers hielden in elke hand een gewicht en sprongen zonder aanloop. De derde opdracht was discuswerpen, de vierde was speerwerpen en de vijfde was een worstelwedstrijd tussen de twee beste helden van de vorige wedstrijden. Maar bij het discuswerpen liep het mis zodat Perseus de strijd moest staken. Hij gooide zijn schijf met geweldige kracht. Ze vloog omhoog en werd gegrepen door de wind. De discus week af van haar baan en kwam tussen de toeschouwers terecht. Ze trof een oude man die zo zwaargewond raakte dat hij ter plaatse stierf. Het was Acrisius. Het orakel was in vervulling gegaan: zijn kleinzoon had hem gedood.

 

Omdat hij zijn grootvader gedood had, mocht hij niet terugkeren naar Argos, waar Acrisius ooit koning was geweest. Perseus zwierf daarop door de Peloponnesos op zoek naar een geschikte plek om een nieuwe stad te stichten. Op een dag, toen hij vreselijke dorst had en naar een bron zocht, vond hij op de flank van een heuvel een paddenstoel. Hij rukte de paddenstoel uit de grond, waaruit op hetzelfde moment een bron ontsprong. Perseus besloot op de heuveltop zijn nieuwe stad te bouwen. Het water van de bron leidde hij af naar een ondergrondse cisterne om de stad van drinkwater te voorzien.

 

Het Oudgriekse woord voor paddenstoel (μυκής, uitspr: mukčs) werd de naam van de stad: Mycene (uitgesproken als Mukčnč). Later gebruikten wetenschappers deze naam om de zwamvlok aan te duiden: het ondergrondse deel van de paddenstoel. 

 

Perseus en Andromeda leefden nog vele jaren. Na hun dood nam Zeus hen op in de hemel en gaf hun een plaats tussen de sterrenbeelden. Toen Poseidon dat vernam, plaatste hij ook Cepheus en Cassiopeia aan de hemel. Maar ook Cetus, het zeemonster dat hij geschapen had, kreeg een plaats tussen de sterren, net als het gevleugelde paard Pegasus, dat een kind van hem en Medusa was.

Het hele verhaal (zonder het gedeelte over Mycene) vind je hier.

 

In de herfst, als de paddenstoelen overal verschijnen, zie je het sterrenbeeld Perseus hoog aan de hemel staan. Vlakbij staan ook de sterrenbeelden Andromeda, Cepheus, Cassiopeia, Cetus en Pegasus. Pegasus is het gemakkelijkst te herkennen: het vormt een groot vierkant.

 

 

 

Stellarium is een gratis astronomieprogramma voor de pc.

Sky Map in Google Play is een gratis app voor de smartphone of tablet: https://play.google.com/store/apps/

 

------------------------------------------

 

Afgeleide namen:

Mycologie = zwammenkunde, schimmelkunde, paddenstoelenkunde.

Mycoloog = wetenschapper die paddenstoelen bestudeert.

Mycofaag = zwammen etend.

 

Terug naar https://cielen.eu/vakken/wereldorientatie/schimmelkunde.html#mycelium

 

https://www.cielen.eu