https://www.cielen.eu/

https://www.cielen.eu/brand-niet-op-in-een strovuur-haal-een-diploma-DS-2019-09-05.htm

 

In De Standaard van donderdag 5 september 2019 schrijft Mia Doornaert dat het onderwijs moet terugkeren naar zijn kerntaak, namelijk overdracht van kennis door behoorlijk opgeleide leerkrachten.

 

Is overdracht van kennis een kerntaak van het onderwijs?

Ja, maar.

Kennis is één zaak. Kennis is nodig. Hoe meer kennis je verwerft, hoe meer kapstokken je hebt om volwaardig in het leven te staan.

Maar onderwijs is ook overdracht van cultuur. En cultuur is méér dan alleen maar kennis. Cultuur bevat naast kennis ook kunst (muziek, theater, dans, literatuur, plastische kunsten …) en mens- en wereldbeschouwing (filosofie, gods-dienst) enz.

Cultuur behoort ook tot de kerntaak van het onderwijs.

 

Behoorlijk opgeleide leerkrachten.

Leerkrachten zijn behoorlijk opgeleid als ze zowel geschoold zijn in het overdragen van kennis als in het overdragen van cultuur. Dit betekent dat leerkrachten zodanig geschoold zijn dat ze een wetenschappelijke en een culturele vorming hebben genoten en voldoende didactische inzichten hebben verworven om kennis en cultuur over te brengen. Leerkrachten zijn in de eerste plaats didactici: zij weten (uit opleiding en ervaring) hoe ze kennis en cultuur kunnen overdragen.

 

Luc Cielen